RSS

Berlín . La Gran Festa de la Llibertat.

dimarts, 10 de novembre del 2009

Sorprenentment , la ciutat de Berlín ens va acollir amb fredor. Una fredor emocional continguda envers a “ la gran festa per la llibertat “ , arrel de la commemoració del vintè aniversari de la caiguda del mur. Em sorprèn , com a europeista convençut perifèric , l' austeritat en la cel.lebració. No parlo d ‘austeritat econòmica , parlo d’austeritat emocional. Exceptuant el centre neuràlgic de la festa , l’eix que cobreix l’espai entre Postdamer Platz –Pariser Platz i la Branderburger Tor , la resta de la ciutat restava silenciosa i continguda. Pocs cartells i murals atorgaven rellevància a la cel.lebració , l’austeritat dels serveis de transport semblaven restar impermeables a la festa , únicament la multiplicitat de colors lingüístics ens feien notar que quelcom important s’anava a commemorar.

Aquesta primera impressió subjectiva , racionalitzada posteriorment per la rigorositat cultural va apaigavar la primera impressió. Austeritat germànica i emocionalitat continguda. Així doncs, el distanciament del berlinès era únicament un reflex del comportament diari ? Hi havia quelcom més ?

Parlant amb l’Angie , ciutadana berlinesa , li vaig exposar la meva impressió. Però la conversa em va escenificar alguns dels matisos emocionals que expliquen aquesta austeritat externa i interna. Deia Bernardo Atxaga en la Pelota Vasca : "Yo creo que algún día se producirá [un País Vasco en paz], y que lo notaremos porque la gente en vez de andar un poco sobre el suelo andará como a veinte centímetros, un poco levitará, levemente, ¿no?, para no escandalizar, pero levitará porque del peso que nos quitaremos de encima, ¿no? Ahora tenemos mucho peso sobre los hombros" . El pes de la història. Ara si , L’Angie manifestava de forma subtil la necessitat del berlinès de desprendre’s d’aquesta part de la història . Una història d’una ciutat famèlica de llibertat , un país que encara demana perdó pel seu passat infame, una societat que vol passar pàgina a la seva tràgica història i començar a levitar , en definitiva passar pàgina .

Possiblement , aquest pes de la història resulta determinant per entendre el grau d’importància dual donat a la commemoració del vintè aniversari de la caiguda del mur , entre els berlinesos i la resta d’europeus.